Ivar van Dorst

Ivar van Dorst - Oprichter Ekoto
 
Naam: Ivar van Dorst
Nationaliteit: Nederlands
Ekoto opgericht: juli 2020

 

Ivar's verhaal:

De basis van Ekoto is gebaseerd op een frustratie van anonieme producten die we in ons dagelijks leven kopen. Bij elk product dat ik koop, vraag ik me af welke praktijken ik steun. Misschien kinderarbeid, moderne slavernij of sterk vervuilende industrieën. De documentaire “dead donkeys fear no hyenas", een film van Joakim Demmer die ik in de winter van 2018 zag, wakkerde mijn frustratie aan. In de documentaire zag ik moderne slaven aan het werk op een rijstplantage voor een landgoedeigenaar uit Saoedi-Arabië. De impact van de documentaire bleef me bij, maar gleed langzaam uit mijn aandacht. Twee maanden gingen voorbij. Ik ging naar een lokale Turkse supermarkt, waar ik samen met andere boodschappen een zak rijst van 5 kg kocht. Het idee om basisproducten in bulk te kopen speelde al langer in mijn hoofd en in deze lokale supermarkt zag ik dat deze zak van jute was in plaats van plastic. Nog beter! Nou niet echt? In mijn enthousiasme voor de verpakking vergat ik te kijken waar het product vandaan kwam. Eenmaal thuis zag ik dat de rijst uit Saoedi-Arabië kwam. Hoewel ik nog steeds geen idee heb in welke omstandigheden het is geproduceerd, weet ik één ding zeker. Rijst wordt niet grotendeels geproduceerd in het Saoedi-Arabische klimaat... Meteen zag ik de inheemse bevolking voor me werken als slaven op een mega boerderij wat ooit hun jungle-huis was. In de loop van de tijd is de missie om de overgang naar een transparante, duurzame en korte voedselvoorzieningsketen te versnellen ontstaan. Met een sterke drive voor deze missie werk ik graag hard aan Ekoto om het betere alternatief op jouw tafel te brengen. Wij doen het onderzoek achter de producten, zodat jij zorgeloos kunt genieten!

Kom jij het team van Ekoto versterken? Neem contact met ons op via de verschillende beschikbare kanalen!